GYIK - gyakran ismételt nőgyógyászati témájú kérdések
 
A nőgyógyász válaszol

Témák: nőgyógyászati rákszűrés, teherbe esés, fogamzásgátlás, terhesség, abortusz, vetélés, hormonális változások, változókor, mellrák szűrése

Mit jelent a rákszűrés során végezhető CINtecPLUS teszt?
A mintavételi eljárás nem különbözik a sejtkenet mintavételtől, tehát nem jár plusz kellemetlenséggel. Az alkalmazott biomarkerek segítségével pontosan kimutatja, hogy a méhnyakrák kialakulásának folyamata melyik stádiumnál tart. Ennek terápiás következménye van: a teszt egyértelműen jelzi, hogy szükség van-e sebészeti beavatkozásra (szövettani mintavétel) vagy sem. A gyermeket tervező nők esetében fontos ugyanis a méhszáj/méhnyak épsége a magzat egészséges kihordásához, így az ő esetükben különösen lényeges, hogy csak indokolt esetben történjen sebészeti beavatkozás. A MEDSERV+ teszt tehát nem csak azt mondja meg, hogy van-e hrHPV fertőzés (erre ugyanis más HPV tesztek is képesek), hanem a további vizsgálat alapján azt is pontosan meghatározza, hogy a tesztet követően mikor, milyen vizsgálatok és beavatkozások szükségesek. A citológiai vizsgálat emellett segít kiszűrni azt a néhány százaléknyi esetet is, amikor a méhnyakrák kialakulásának hátterében nem a HPV fertőzés áll, erre ugyanis a nőgyógyászati citológiánál pontosabb vizsgálat egyelőre nincsen.

A barátommal védekezés nélkül voltunk együtt a ciklusom 6. napján.
Lehetséges-e, hogy teherbe estem?

A menstruációs ciklus bármely napján létrejöhet a megtermékenyülés, csak nem egyforma eséllyel. Legkönnyebben a ciklus közepén-a 14. nap tájékán lehetséges a fogantatás, de bármikor létrejöhet egy ún. szuperovuláció, azaz "soron kívüli" peteérés, ezért minden együttlét alkalmával ajánlatos a nem kívánt terhesség elleni védekezés.

Megszakításos közösüléssel védekezünk. Ez biztonságos védekezési módszer?
Tekintettel arra, hogy a magömlést megelőzően, az előváladékkal is juthatnak be hímivarsejtek a partnerbe, így nem tekinthető biztonságos módszernek.

Mit jelent a ciklus első napja?
A ciklus első napja a menstruációs vérzés első napját jelenti.

Mit jelent a terhességi kor?
Az utolsó menstruáció első napjától számítjuk a terhességi kort, amely így 2 héttel a fogantatás előttől számítandó.

2 éve próbálkozunk a teherbeeséssel, de nem sikerül. Milyen vizsgálatokat javasol?
A párja spermavizsgálata mellett első lépésként hormonális, peteérés- és petevezeték-átjárhatósági vizsgálatok jönnek szóba. Ezek eredményétől függően lehet megválasztani a szükséges kezelést. A további vizsgálatok lehetnek immunológiai vagy akár genetikai jellegűek is.

Méhkaparás után mennyi idő elteltével lehet uszodába menni és házaséletet élni?
Amennyiben a műtét szövődménymentesen zajlott, teljesen panaszmentes és a vérzése is megszűnt, úgy két hét elteltével.

Spontán vetélés után mennyi idő elteltével lehet ismét teherbe esni?
A műtétet követő mentsruáció után már lehet próbálkozni, hacsak nem valami olyan rendellenesség okozta a vetélést, amely az ismételt terhességet megelőzően kezelést igényel.

Félek, hogy a fogamzásgátló tablettától szőrös leszek és elhízok. Jogos ez az aggodalmam?
A napjainkban használatban lévő fogamzásgátló tabletták esetében nem kell ezektől a hatásoktól tartania.

Változókorba lépve gyakoriak a hőhullámaim, éjszaka nem tudok aludni és ingerlékeny is vagyok. Létezik kezelés, amellyel a panaszaim megszüntethetőek?
Hormonpótló kezeléssel a panaszok enyhíthetők és a hormonhiányból adódó hosszútávú következmények (csontritkulás, szív-érrendszeri betegségek) is mérsékelhetőek.

Fogamzásgátló tabletta szedése mellett csökkent a nemi vágyam. Mit tegyek?
Gyógyszerváltást javasolok, a más összetételű gyógyszerek közül kell megkeresni azt az Ön számára legmegfelelőbbet, amely mellett nem jelentkezik az említett probléma.

Milyen életkorban kell elkezdeni, és milyen gyakran javasolt rákszűrésre járni?
A szexuális élet megkezdésétől kezdve - amennyiben nincs panasz - évente egyszer javasolt a rákszűrés elvégzése.

Mit tehetek az emlőrák korai felismerése érdekében?
Napi rendszerességgel javasolt az emlő önvizsgálata, panaszmentesség esetén évente egyszer fiatalabb korban emlőultrahang, később mammográfiás vizsgálat végzendő.